Spaarhypotheek

Ga je een huis kopen en houd je van zekerheid? Dan is de spaarhypotheek misschien iets voor jou. Bij de spaarhypotheek betaal je elke maand rente over het geleende bedrag. Je lost dus niets af. Wel betaal je elke maand een verzekeringspremie.

Kenmerken

De verzekeringspremie bestaat uit een spaar- en risicodeel. Met het spaardeel bouw je elke maand vermogen op. Dit doe je totdat je aan het eind van de looptijd van je hypotheek genoeg hebt gespaard om je hypotheek in één keer af te lossen. Het risicodeel is bestemd voor een levensverzekering. Daarmee voorkom je dat je nabestaanden met een restschuld blijven zitten als jij komt te overlijden voordat je hypotheek is afgelost.

Voor wie en waarom?

Mensen die van zekerheid houden kiezen vaak voor een spaarhypotheek. Je kunt een adviseur, bank of verzekeraar inschakelen om je te helpen uitzoeken welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Om je op weg te helpen, hebben de we belangrijkste voor- en nadelen van een spaarhypotheek op een rij gezet:

Voordelen spaarhypotheek

  • Je weet zeker dat je aan het eind van de looptijd je schuld kunt aflossen.
  • De spaarrente die je krijgt, is even hoog als de rente die je betaalt over het geleende bedrag. Dat zou betekenen dat je meer moet betalen over de lening als de spaarrente stijgt, maar dat is niet het geval. Als de rente stijgt, hoef je namelijk ook minder premie te betalen. En dus blijven je maandlasten vrijwel gelijk.
  • Het kapitaal dat je spaart, is belastingvrij.
  • Je spaart precies het bedrag dat nodig is om de schuld af te lossen; niet meer en niet minder.

Nadelen spaarhypotheek

  • De spaarhypotheek is een combinatie van twee verschillende financiële producten (een hypotheek en een spaarrekening), maar je bent verplicht die bij één hypotheekverstrekker af te sluiten. Daardoor ben je minder flexibel dan je misschien zou willen.
  • Een spaarhypotheek is relatief duur als de rente (en dus ook de spaarrente) laag is.
  • Hypotheken afgesloten voor 1 januari 2013 ontvangen nog hypotheekrenteaftrek. Nieuwe spaarhypotheken afgesloten op of na 1 januari 2013 vallen niet meer onder dit fiscaal voordeel.

Let op

  • Wanneer je je hypotheek gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning, is de hypotheekrente aftrekbaar. Om hypotheekrenteaftrek te krijgen, moet je de hypotheek wel tijdens de looptijd van maximaal dertig jaar volledig aflossen.
  • Sinds 1 januari 2014 mag het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning maximaal 103 procent zijn. Als je woning 200.000 euro kost, mag je hypotheek dus maximaal 103 procent x 200.000 = 208.000 euro bedragen.
  • Het maximale tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken, gaat sinds 1 januari 2014 jaarlijks met 0,5 procentpunt omlaag. Het maximum percentage was 52 procent en gaat in 28 jaar tijd naar 38 procent.
  • Lees meer over de regels voor hypotheken op de website van de rijksoverheid.

 

Meer weten over spaarhypotheekverzekeringen? Raadpleeg de Spaarhypotheekverzekering.